sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam44
Toplam Ziyaret1287980
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ÇİFTLER ARASI KÜSLÜK, DARGINLIK, ALINGANLIK VE KIRGINLIKLAR NASIL ÇÖZÜLÜR ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.635235.7780
Euro37.365337.5150
Hava Durumu
Saat
Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
busra.kara@icloud.com
İLİŞKİDE DEĞERSİZ HİSSETMEYE NEDEN OLAN DAVRANIŞLAR
11/02/2022

 

1-    Aşırı fedakârlık

Fedakârlık sağlıklı bir şey ama aşırı olan her şey gibi fedakarlığında aşırısı kişiyi değersiz hissettirmekte ve başkalarının gözünde değersiz görünmeye neden olmaktadır. Bir yetişkinin ilişkisindeki ana dinamik ilişkinin karşılıklılık ilkesidir. Yetişkin-yetişkin ilişkisinde, ilişkinin mümkün olduğunca eşit yürümesi gerekmektedir. Bir kişi ilişkide sürekli verici olan taraf ise burada verici olmayan tarafı sorgulamak yerine “Ben neden sürekli vermek zorunda hissediyorum”, “Ben neden bu rolü seçtim” buna odaklanması gerekmektedir. Bu vericilik ve fedakârlık azaltıldığında karşılaşılacak iki tablo bulunmaktadır. Bunlar karşı taraftan da bir şeyler almaya başlamak ya da fedakâr olan kişiden artık beslenemeyen kişinin suçlayıcı tavırlarla birlikte iletişimi kesmesidir. Bu durum sağlıklı bir olaydır.

Aşırı fedakârlık yapıldığında zihin otomatik olarak “Sen fedakârlık yaptığın için seviliyorsun ve değer görüyorsun” olarak düşünmektedir.

2-    Sürekli alttan almak/idare etmek

Sürekli idare etmek bir süre sonra idare edilen insanlara karşı öfke yaratmaktadır. O insanlara karşı aşırı dolum nedeniyle, onların öksürmesi veya en küçük bir sözü bile kaldırılamaz hale gelmektedir. Bu durum bir süre sonra aralıklı öfke patlamaları veya aralıklı rest çekişmelere neden olmaktadır. Bunun önemli nedenlerinden biri zamanında çok fazla “evet” derken şu an her şeye “hayır” der hale gelmiş olmaktır. Sürekli alttan alan ve idare eden taraf olmak, zamanla kişinin hem kendi gözünde hem de başkalarının gözünde kendisini daha çok değersizleştirmesine neden olmaktadır.

3-    Karşındaki her şeyi yapmasına ve yapmaya devam etmesine rağmen şans vermek

Karşıdaki kişi yalan söylesin, yanlışlar yapsın, aldatsın veya en kötü şeyi yapsın, ona şans vermek en büyük değersizlik nedenlerinden biridir.

Kişi bu hareketle onu affetmiş olmamakta kendinden taviz vermiş olmaktadır. Bu durum karşıdaki kişiye “Ben ne yaparsam yapayım o beni affeder” mesajı vermektedir. Kötülük yapan insanlarla yüzleşmek gerekmektedir. İnsanlar birbirine saygı duymak zorundadır.

4-    Kişinin onu eleştiren ve aşağılayan insanlara verdiği izinler, bunlara sessize kalması ve bunları üstlenmesi

Bazı insanlar vardır bu insanlar kendileri hariç her şeyi eleştirmektedirler. Burada önemli nokta bu insanların gevşeme ve kendini değerli hissetme alanı olmamaktır. Bireyin, bu kişiler hayatında tutması kendisini değersizleştirmeye izin vermiş olması demektir. Bu kişilerin belki de birazcık ilgisinden veya iletişiminden dolayı bireyin onları hayatında tutması ve her şeyine katlanması çok zarar görmesine neden olmaktadır.

5-    Bireyin yaşanan her olumsuz olayda kendisini suçlaması

Bu kişiler başına ne gelirse gelsin mutlaka kendinde bir kusur bulmaktadır. Bunun sebeplerinden biri de çok mükemmeliyetçi veya suçlayıcı bir ebeveyn ile büyümekte olabilmektedir. Eğer zihinde sürekli bir kendini suçlama varsa, bu değersizlikten kurtulmak zor olmaktadır. Hiç kimse o noktaya tek başına gelmez veya tek başına bir ilişkiyi o noktaya getiremez. Kendini suçlamak ve kendini affedememek, insanı değersizlik çukuruna sürüklemektedir.

6-    Hayır diyememek

İnsanlara hayır denmediğinde bu kişiyi daha kıymetli yapmamakla veya daha çok sevilmesine neden olmamakla birlikte daha çok kullanılmasına neden olmaktadır. Bunlar tabii ki hayatta yapılabilecek şeyler fakat hak etmeyen insana yapılmaması gerekmektedir. Kişinin hayır diyemediği insanlar bunu sömürüyorsa, yaptığı fedakarlıklar bir süre sonra göreve dönüşüyorsa ve kişi yaptıklarından dolayı hiçbir değer görmüyorsa, bu ya yanlış bir şey yapılıyor ya da yanlış kişiye yapılıyor demektir. Bu şekilde kişi değersizliği kendisi yaratmaktadır. Bir kişiye yaranarak veya bir kişinin sürekli ihtiyacını gidererek değerli biri olunmamakta, sadece işe yarayan biri olunmaktadır. Bir insanın bunları yapmasının nedenleri, kişinin kendini mutlu etmeyi bilmiyor olmamasıdır. Bu sebeple de bu kişiler başkalarını mutlu edip onların kendisine yansımasıyla yetinmeye çalışmaktadır. Bu yöntem çok yorucu bir yöntemdir. “Ben onu mutlu edeyim, o mutlu olsun sonrasında bana ne aktarırsa” düşüncesi olmaktadır.

7-    Takdir beklemek

Kişi yaptığı her şeyden onay ve takdir beklerse, takdir görmek için sürekli karşıdaki kişiye yaranmaya çalışırsa veya sürekli onların istediği gibi davranmaya çalışırsa alamadığında dibe batmaktadır. Aldığında iyi hissetmekte ve iyi hissetmek için sürekli yapmaktadır. Bu daha kötü bir durumdur. Bu sefer kişi iyi hissetmek için, devamlı birilerinin istediği gibi olmakta, birilerinin istediklerini yapmakta ve kendini onlara göre yaşamak zorunda hissetmeye başlamaktadır. En büyük takdir insanın kendisine verdiği takdirdir.

8-    Değersiz davrananın değerli olduğunu düşünmek

Kişi kendisine yüz vermeyeni veya kendisine soğuk davrananı daha üstün zannetmektedir. Kişi kendisini değersiz hissediyorsa, karşıdaki kişi ona yüz vermediğinde otomatik olarak “Benim gibi birine yüz vermediğine göre benden daha değerli, eğer bana yüz veriyor ve değer veriyorsa, benim gibi değersiz birine de ancak değerli biri değer verir” düşünüp kendisine değer verenleri veya kendisi ile birlikte olanları aşağılar, ulaşamadığı veya kendisini aşağılayan kişilere de sürekli yaranmaya ve ulaşmaya çalışmaktadır. Kişi, ailesi, kök ailesi, eşi, çocukları ve samimi arkadaşları gibi kendi uzantısı olanları da aşağılamakta ve değersizleştirmektedir. Bu kişilerde “Ben değersizsem, benimle birlikte olan herkes değersiz” düşüncesi olmaktadır.

9-    Değersizliği herhangi bir şey ile gidermeye çalışmak.

Bireyin kendisini en değersiz hissettiği eylem, sürekli bir hedefe ulaşmaya çalışıp onun kendisini çok değerli hissettireceğine saplantılı bir şekilde ona odaklanmasıdır. “Şunu başarırsam dünyanın en mutlu insanı olacağım” gibi düşünceleri olmaktadır. Bunlar kişiyi değerli hissettirmemektedir. Değersizlik duygusunu her insan hissedebilmektedir. Bunun cinsiyet, yaş ve sosyoekonomik durum gibi etkenleri bulunmamaktadır. Kişi, bir şeye ulaşarak içindeki değersizliği gideremez.

10-  Kendi değerinin farkına varamamak.

Değersizliğin çözümü, öncelikle kendini bir insan olarak değerli görmekle ilgili olmaktadır. Kişi, kendini mutlu etmeye çalıştıkça ve insan olduğu için değerli olduğunu düşündükçe bunlardan biraz daha vazgeçmeye başlamaktadır. Herkes değerli bir insan olarak bu dünyaya gelmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA

busra.kara@icloud.com



327 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI - 11/10/2022
İnternet kullanmanın farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir.
OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMA - 09/09/2022
Çocuklara okulu evde sevdirmeye başlamak gerekmektedir. Okuldan bahsetmeyi doğru zamanda, doğru koşullarda, çocuğunuz sıkıldığında veya evin yetersiz olduğu zamanlarda yapın ki çocuğunuz okula heveslenebilsin.
 Devamı